Bare terrorister har noe å skjule... eller?

“Arguing that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about free speech because you have nothing to say.” – Edward Snowden

«Jeg driver jo ikke med noe kriminelt, så jeg har ingenting å skjule» er et argument de fleste har hørt eller til og med brukt sjøl når diskusjoner rundt personvern oppstår. Folk deler feriebilder, spammer hele Instagram-feeden med bilder av den nyfødte ungen sin, deler sine tanker og erfaringer i grupper som omhandler psykisk helse og forteller de dypeste hemmelighetene til sine nærmeste venner på Messenger.

Ingenting av dette er kriminelt, og flere har blitt bevisste på hvordan de kan begrense hvem som kan se innleggene deres, for de vil kanskje ikke at den creepy naboen som har vært litt vel flørtete ser festbildene fra forrige helg. De færreste sender nudes og dick pics i familiechatten på Messenger, for det er få som vil ha samme forhold til bestemor på Hamar som de har til kjæresten sin. Mange ville heller ikke likt at informasjon om helsa deres blir fritt tilgjengelig for arbeidsgiveren deres og hele den øvrige verden, og de deler den jo bare med nærme venner og i grupper der folk kan relatere og gi gode råd. At du ikke har sett folk legge ut samtlige passordene sine på nett, blir litt uvel av tanken på at den kjipe eksen din har installert webcam på badet ditt, og at du ikke lar døra til leiligheten din stå åpen døgnet rundt, sånn at hvem som helst kan titte innom, er tegn på at det finnes visse ting du vil beskytte og ikke dele med hele verden. Her kommer det noen enkle grunner for hvorfor også du bør bry deg litt mer om personvern enn du allerede gjør:

  1. Du har informasjon du vil beskytte best mulig. Som vist i eksemplene er ikke alt du deler noe du vil at hele verden skal få med seg. Du trenger ikke å ha gjort noe kriminelt for å ville beskytte privatlivet ditt. Tjenestene, appene og verktøyene du bruker i dag ivaretar ikke at du er beskytta best mulig.

  2. Du bryr deg om dine kjente og kjære. Sjøl hvis du er en av de ytterst få menneskene som faktisk ikke ønsker å ha et privatliv, så gjør mest sannsynlig vennene dine det. Siden du fant veien til dette innlegget antar jeg likevel at du ønsker å gjøre en forskjell. Da har du allerede bedre forutsetninger enn dine venner og familien din, som fortsatt er uvitende. At du sjøl velger alternativer som ivaretar din rett til privatliv og får noen flere, uansett hvor få det måtte være, til å også bruke disse, viser du at du bryr deg om dem du står nær og gjør en bra innsats for å ivareta også deres rett til privatliv.

  3. Noen er helt avhengige av å skjule noe. Dette kan være politiske dissidenter eller folk som blir forfulgt for sin legning, seksualitet, religiøs tilhørighet eller politiske meninger. Ved å bruke og støtte verktøy som er livsnødvendige for dem bidrar du til at de vedlikeholdes og utvikles videre. Kanskje du husker facebook-aksjonen der alle skulle sjekke inn på Standing Rock for å gjøre det vanskeligere for myndighetene å forfølge dem som faktisk demonstrerte? Akkurat denne aksjonen hadde kanskje bare liten effekt, men prinsippet er det samme. Jo flere som bruker tjenester som ivaretar personvern og sikkerhet, jo lettere blir det å gli inn i den store mengden av brukere for dem som er avhengig av disse verktøyene.

  4. Du gir legitimitet til og avkrefter myter om det som er nyttige og nødvendige verktøy for mange. Mange har en idé om at det bare er kriminelle som bruker krypterte chattetjenester som Signal, og mange tror at den eneste grunnen for å bruke Tor, som gir deg tilgang til “det mørke nettet”, er å selge narkotika, overgrepsbilder, hyre inn leiemordere og andre skumle ting. Dette er feil. De allerfleste bruker disse tjenestene for helt uskyldige ting, som å unngå sensur, lese nyheter, besøke nettsider uten at Google og Facebook kan spore dem og mer. Ved at du, som mest sannsynlig er en lovlydig borger som ikke trenger å være redd for å være i politiets søkelys, bruker slike tjenester, bidrar du også til å avkrefte myten om at de er skapt for kriminelle.

  5. Privatliv er en menneskerett. Retten til privatliv er forankra i artikkel 12 i FNs menneskerettighetserklæring. Ved å ivareta det er du altså overhodet ikke kriminell. Du bare ivaretar det som er en menneskerett, akkurat som retten til liv, å gifte deg med hvem du måtte ønske eller å ha et tak over hodet. Dette er ikke kontroversielt i det hele tatt.

  6. Du bare bruker de rettighetene du allerede har. Ingen har rett til å blande seg inn i ditt politiske ståsted, din tro, fagforeningsmedlemskap, dine helseopplysninger og mer. Dette er ting du har krav på å beskytte. Ved å bruke verktøy som gir deg mulighet til å ha mer kontroll over dine opplysninger får du bare enda mer trygghet og bidrar til at dine grunnleggende rettigheter blir ivaretatt, helt uten å måtte stole blindt på at staten, Google eller en nysgjerrig nabo respekterer dine rettigheter. Du skal ikke måtte rettferdiggjøre dette. Bra personvern bør være standarden, ikke unntaket, og du kan bidra til det.

  7. Du kan bidra til et mer mangfoldig internett og til å legge press på de store selskapene. Per i dag er det noen store selskaper, som Facebook og Google, som nærmest har monopol på all kommunikasjon. Ved å bruke andre tjenester som er tryggere bidrar du til å både svekke deres monopol, óg du bidrar til at de etter hvert blir nødt til å ta personvern mer på alvor. Personvern skal være mer enn bare noe mellom deg og Google. Ikke minst bidrar du til å svekke gruppepresset om at alle må være på Facebook bare fordi alle andre er der og åpner også for at det blir lettere for vennene dine å ta fornuftige valg.

Hvis du har lært noe nytt, denne artikkelen har hjulpet deg eller du synes at den kan være nyttig for andre blir jeg veldig glad om du deler den videre, om det nå er på Facebook, Twitter, Messenger eller MySpace!


Hvis du ønsker å kommentere eller diskutere finner du meg på Mastodon: @nrmn@oslo.town :) Annen kontaktinformasjon finner du på nrmn.no. Om du ønsker å få nye innlegg rett i innboksen kan du også abonnere bloggen via epost her: