Den bittelille Mastodon-guiden

Det finnes fryktelig mange innlegg og guides om hva Mastodon er, hva det ikke er, hvordan ditt og datt funker i fødiverset og bla bla bla, som Greta Thunberg (som forøvrig også har gjort sitt inntog på Mastodon) ville sagt!

Her får du en veldig kort guide som får deg i gang og gir deg den letteste veien til å finne alle de norskspråklige brukerne som ikke gidder mer Muskorama og har funnet veien til Mastodon! Det viktigste nevnes først, også finner du litt tilleggsinformasjon under streken!

  1. Lag deg bruker på Snabelen.no! *

  2. Sjekk innstillingene under utseende, og skru på det avanserte nettgrensesnittet. Det vil gi en TweetDeck-lignende opplevelse og litt mer oversikt. Skjermdump av innstillingene på Mastodon

  3. Sjekk ut den lokale tidslinja! Her ser du alt som legges ut på Snabelen, og du kan trykke deg innom profilene og følge dem du ønsker å følge. Screenshot av menyene på Mastodon

  4. Søk på #NorskTut. Hashtaggen er populær blant norske brukere, og her vil du også finne flere innlegg av brukere som har registrert seg andre steder enn på Snabelen. Dem kan du også følge, akkurat som alle andre! Skjermdump av menyene på Mastodon

  5. Tut i vei! På Mastodon tvitrer vi ikke, vi tuter! Bruk hashtaggen #NorskTut for å lettere bli sett, følg folk du ønsker, legg ut det du ønsker å dele, og spør om hjelp når du trenger det. Som du fort vil se er det et meget hyggelig og hjelpsomt norskspråklig miljø på Mastodon!


* Du kan sjølsagt velge hvilken som helst annen server (eller “instans”, som det gjerne kalles). Av norske servere finnes det også Oslo.town og FriBygda.no. Det vil ikke nødvendigvis gjøre en stor forskjell. Du vil kunne samhandle med folk som er registrert andre steder på samme måte. Å registrere deg på Snabelen, som er den største norske serveren vil derimot gi deg en litt enklere start med en mer mangfoldig feed helt fra starten!

Hvordan finner jeg twittervennene mine?

Finnes det apper?

Ikke bare få! Noen er gratis, noen koster en liten sum. Gjerne sjekk denne oversikten for å se hvilke apper det finnes for din plattform. For iOS kan jeg anbefale Toot!, som jeg er veldig fornøyd med.


Om du ønsker å ta kontakt med meg på Mastodon finner du meg på nrmn@oslo.town. Annen kontaktinformasjon finner du på nrmn.no.

Hvis du vil følge med på bloggen kan du også abonnere på e-post eller via RSS-leseren du foretrekker.